0371.111.010
rezervari@casalazaroiu.ro

Împrejurimi

Complexul turistic Casa Lazaroiu este situat in partea de nord a judetului Arges pe Transfagarasan, la jumatatea distantei  dintre Orasul Regal Curtea de Arges si zona Lacului de acumulare Vidraru (in Comuna argeseana Corbeni). La limita vestica a complexului curge Raul Arges. In preajma complexului sunt numeroase atractii turistice care merita sa fie vizitate de cel putin o data in viata:

 

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae din Curtea de Arges

Este ctitoria lui Basarab I (1310 - 1352), terminata in anul 1352, in cadrul resedintei voievodale din secolul al XIII-lea. Biserica, monument in cruce greaca inscrisa, de tip complex, este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii romanesti medievale, fiind cea mai veche ctitorie voievodala din Tara Romaneasca. Picturile murale interioare, deosebit de valoroase, sunt realizate in 1364 - 1369. Biserica este inclusa pe noua lista a monumentelor istorice: cod LMI AG-II-m-A-13647.01 si in Lista Indicativa UNESCO.

Biserica Domneasca Sfantul Nicolae din Curtea de Arges

Manastirea Curtea de Arges

Este o manastire ortodoxa din Romania, situata in orasul Curtea de Arges, construita intre 1515-1517 de Neagoe Basarab. Ansamblul cuprinde catedrala episcopala, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectura din Tara Romaneasca. Catedrala este inclusa in Lista monumentelor istorice din Romania, avand codul de clasificare AG-II-a-A-13628. In timpul lui Carol I, catedrala a fost transformata in necropola pentru familia regala a Romaniei. In afara de mormintele regale, la Manastirea Curtea de Arges se afla si moastele sfintei Filofteia.

Daca in 1857 complexul monastic era pastrat in intregime, doua incendii din 1866 si 1867 au distrus cladirile seminarului, respectiv locuintele, paraclisul si turnul de intrare. La initiativa lui Carol I, biserica a fost restaurata incepand cu 1875 de catre arhitectul francez Lecomte du Noüy, ceea ce a dus la inlocuirea frescei originale cu o pictura noua si la alte modificari radicale ale structurii interioare. In anul 1886 s-a terminat restaurarea bisericii si a inceput construirea palatului regal din latura de est a complexului, care va fi mai tarziu transformat in palat episcopal.

In 2009 a inceput constructia unei noi catedrale unde vor fi amplasate mormintele membrilor familiei regale a Romaniei ce vor deceda de atunci inainte, precum si moastele Sfintei Mucenite Filoteea.

La 7 decembrie 2018 a aceasta catedrala  - numita si Necropola Regala – a fost sfintita de catre IPS Calinic Argeseanul iar moastele Sfintei Mucenite Filoteea au fost mutate in acest locas de cult.

Manastirea Curtea de Arges

Fantana Mesterului Manole

In apropierea manastirii Curtea de Arges se afla fantana mesterului Manole, constructorul legendar al ctitoriei lui Neagoe Basarab, eroul mai multor balade populare.

Balada Monastirea Argesului spune ca mesterul Manole si-a zidit in zidurile acestei magnifice manastiri sotia (Ana), deoarece in mod inexplicabil tot ceea ce era construit in timpul zilei se darama noaptea. Tot legenda da o explicatie si pentru fantana mesterului Manole: cand domnitorul a vazut aceasta mareata constructie i-a intrebat pe cei zece mesteri daca pot construi o manastire si mai frumoasa decat aceasta. Acestia raspunzand afirmativ, domnitorul, pentru a impiedica posibila constructie a unei manastiri mai frumoase, a poruncit ca schelele pe care erau urcati mesterii sa fie daramate si astfel cei „zece mesteri mari, calfe si zidari” au ramas blocati pe acoperis. Ei si-au facut aripi din sindrile si s-au aruncat de pe acoperisul manastirii sperand sa ajunga jos nevatamati, dar toti au murit. In locul unde s-a prabusit mesterul Manole a aparut un izvor - fantana mesterului Manole.

Fantana Mesterului Manole

Cetatea Poenari

Cetatea este situata in apropierea Barajului Vidraru, pe un varf de munte, fosta resedinta secundara a lui Vlad Tepes (cunoscut si ca Dracula) construita ca fortareata in calea invadatorilor otomani. Pentru a ajunge la cetate s-au construit 1448 de trepte ce croiesc un fantastic drum prin padurea de pe versant.

Cetatea Poenari

Valea lui Stan

Este o zona pitoreasca, destinata celor dornici de drumetii. Este cunoscut ca fiind un traseu montan, putini fiind cei care stiu ca numele este dat de raul care curge prin aceasta vale – raul Valea lui Stan. Accesul se face chiar de pe Transfagarasan, intr-o curba stransa din portiunea de drum de dinainte de Barajul Vidraru, cum urci dinspre Casa Lazaroiu. Zona este marcata ca traseu de drumetie, usor vizibil din strada.

Valea lui Stan

Lacul si Barajul Vidraru

Lacul Vidraru este un lac de acumulare creat in anul 1965 de Barajul Vidraru in judetul Arges, pe raul Arges, pentru productia de energie electrica, irigatii si prevenirea inundatiilor. De asemenea, lacul si instalatiile adiacente sunt folosite pentru recreere, turism si sporturi.

Situat intre Muntii Fruntii si Masivul Ghitu, lacul aduna apele raurilor Capra, Buda si ale catorva afluenti directi (Raul Doamnei, Cernatul si Valsanul, Topologul, raul Valea lui Stan si Limpedea), cu un debit total de cca 5,5 m3/s.

Suprafata totala a lacului este de 893 ha, lungimea de 10,3 km, latimea maxima de 2,2 km in zona Valea Lupului – Calugarita si o circumferinta de 28 km.

Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul curbat inalt de 166 m, cu o lungime la coronament de 307 metri. Volumul apei este de 465 milioane mc. Nivelul normal de retentie este de 830,00 metri deasupra nivelului marii (mdM).

Construirea barajului Vidraru a durat cinci ani si jumatate incepand in anul 1960. Pentru aceasta realizare au fost necesare 42 km de tunel subteran, au fost excavate 1.768.000 de m3 de roca, din care aproximativ 1 milion in subteran, s-au turnat 930.000 m3 de beton din care 400.000 de m3 in subteran si, de asemenea, au fost instalate 6300 de tone de echipament electromecanic.

La data de finalizare acesta s-a situat, masurat la inaltime, aproximativ pe locul 8 in Europa si pe locul al 20-lea in lume.

Lacul si Barajul Vidraru

Statuia lui Prometeu

Monumentul Electricitatii sau Statuia lui Prometeu. In zona Barajului Vidraru, pe muntele Pleasa, se afla Statuia lui Prometeu realizata de sculptorul Constantin Popovici in 1965.                                                                                    

Prometeu era considerat unul dintre binefacatorii oamenilor, in mitologia greaca, deoarece a daruit oamenilor focul. Ca o analogie, sculptorul a ales aceasta reprezentare a daruirii si a sacrificiului. Prometeu a daruit oamenilor focul iar acest baraj impozant a daruit si inca daruieste omenirii energie.

Statuia lui Prometeu

Lacul Balea

Lacul Balea este un lac glaciar (format in circ glaciar) situat la o altitudine de 2040m, in Muntii Fagaras, Judetul Sibiu. Dimensiunile lacului sunt: 360m in lungime, suprafata de 46.508m2 si adancimea de 11,35m. In anul 1932 lacul Balea si o suprafata de circa 180ha in jurul lacului au fost declarate rezervatie stiintifica. Lacul Balea se afla la circa 77km de la orasele Sibiu, 68km Fagaras si 85km de la Curtea de Arges. In timpul verii se poate ajunge cu automobilul, pe drumul Transfagarasan, iar in restul timpului cu telecabina, de la cabana Balea Cascada din apropierea cascadei Balea.

Lacul Balea